Plattelandsklassen

De Peace Village, in het hartje van de groene zuidelijke Westhoek is ideaal gelegen om er bos- of plattelandsklassen te organiseren. We helpen u graag met het uitwerken van een op maat gemaakt programma van sport -en educatieve activiteiten rond de Kemmelberg of het Provinciaal Domein de Palingbeek. Ook een uitstap naar de Noordzee, een bezoek aan een actief landbouwbedrijf en natuurlijk het WO1 verhaal zijn heel populair. We helpen u graag een op maat gemaakt programma uit te werken voor uw school. Hieronder noteerden we alvast enkele voorbeelden van programma's en een lijstje met suggesties.

Belangrijk: West-Vlaamse scholen kunnen tot 50% korting krijgen op vervoer en gidsen en tot 20% korting op verblijf dankzij de subsidies van de Provincie West-Vlaanderen.

Bosklassen:

De Peace Village ligt op de West-Vlaamse heuvelrug die het afvloeiingsgebied van de Ijzer en Leie uit elkaar houdt. De getuigenheuvels waaronder de Kemmelberg, de verschillende grondlagen zoals de Ieperiaanse klei en de ijzerzandsteen van de Rodeberg bieden samen met de ruime variatie van bossen, een echte uitdaging voor een aardrijkskunde-uitstap. Dit alles kan ook steeds teruggekoppeld worden aan de geschiedenisles (de kerken in ijzerzandsteen, de veerkrachtige natuur die terug kwam na WO1, de tunneloorlog in de klei, etc.). De Peace Village zelf beschikt over een groot insectenhotel, een wilgenhut, vlindertuin en grote eetbare tuin. Je kan er ook tal van bomensoorten terugvinden. Tal van andere sites zijn per fiets bereikbaar. Voor een voordelig bustarief, neem  zeker hier een kijkje. De Peace Village beschikt ook over een ruime fietsenstalling.

 • Provinciaal Domein De Palingbeek
  • Bereikbaar met de fiets (9km) via knooppunten netwerk, onderdeel van de fietsroute Mijnenslag.
  • Tal van WO1 sites: nieuw Instappunt Ieper Zuid met kraterlandschap en inleidende film, verschillende militaire begraafplaatsen.
  • Tal van educatieve pakketten en natuurgidsen op de milieuboerderij, de sterrenwacht, het bezoekerscentrum en het bos gaande van veldwerk tot tabletexcursies.
  • Groot speelplein aanwezig met cafetaria en ruime parking.

 • Het Warandepark in Kemmel (5km), dit kasteeldomein biedt een uitzonderlijke fauna en flora voor bezoekers. Een aangepaste gidsbeurt
 • Provinciaal Domein De Kemmelberg (6km) in Heuvelland biedt tal van excursies voor aardrijkskunde. Aangepaste rondleidingen door een natuurgids vertellen tal van weetjes over de hoogste heuvel van Vlaanderen. Natuurlijk is de berg ook gekend voor zijn geschiedenis (Kelten en WO1) en als parcours bij wielrenners. Ten slotte is er de Commandobunker uit de Koude Oorlog, een opmerkelijk museum. Je kan er ook zelf op stap met de groep aan de hand van de werkbundel, boskoffer, veldwerkkoffer of kabouterpad. Toerisme Heuvelland biedt zelf ook heel wat didactisch materiaal aan om je op weg te helpen. Natuurlijk is een bezoekje aan een van de wijngaarden ook top!
 • Speelbos Bois de la Hutte Ploegsteert (4km) met verschillende begraafplaatsen en gedenktekens. Site van kerstbestanden 1914. Bereikbaar via wandelpad.
 • Kroonaardbos Wijtschate (4 km) met tal van historische relicten (tunnels, bunkers, loopgraven, Bayernwald site, militaire begraafplaats. Bereikbaar via wandelroute.
 • Speelberg en bos De Kosmos: een parel van openluchtrecreatie met een speelplein met tunnels, glijbanen en een speelkuil. Ook is er een amfitheater aanwezig.
 • Natuurgebied De Blankaart: een tocht op de fluiterboot op zoek naar de fauna en flora. Ook fietstochten en educatieve pakketten voor scholen.
 • VZW De Boot: een oude woonboot in de Moeren bij Veurne met een educatief pakket Ahoy Kapitein.
 • Tal van zoektochten in de bossen en parken van de Westhoek.
 • Voor wandelingen en fietstochten in en rond de hostel, neem gerust een kijkje op onze pagina In De  Buurt (onderaan).

Landbouwbedrijven bezoeken:

 • De hoppeteelt: een hippe hoprondleiding in het hopmuseum combineer je ideaal met een bezoek aan een actief hoppebedrijf zoals De Plukker of 't Hoppecruyt. Je kan de boer het hele jaar door bezoeken maar de meest interessante periodes zijn februari-maart tijdens de hopscheutenoogst en augustus-september tijdens de hoppepluk


Muzikale uitstappen:

 • In de Folk Experience in Dranouter kan je met de klas een hele muziekwereld ontdekken. Daarnaast bieden ze ook muzikale vertelwandelingen aan en rond het folkfestival.


De noordelijke Westhoek en de kust:


Sport en spelmogelijkheden:

 • In de buurt zijn tal van activiteiten beschikbaar. Via Outside Adventure kan je een volledige sportdag organiseren. Fietsverhuur is ook mogelijk, we helpen u graag bij het uitstippelen van een aangepaste tocht. Een zwembad kan je vinden in Ieper alsook heel wat sportzalen en velden. Het nieuwe zwem- en recreatiebad in Poperinge mag je zeker ook niet missen.
 • Het pretpark Bellewaerde in Ieper combineert heel wat spectacularie attracties met een indrukwekkende collectie van dieren. Plopsaland in De Panne mikt op jongere kinderen.
Ik was hier 2 dagen verbleven samen met mijn klas en ik vond het heel zalig. Ik heb me hier de hele tijd thuis gevoelen door het sfeer, door de mensen die hier werken en door de mensen die hier verbleven zoals ons.
— TripAdvisor, 
Gans mijn familie was vol lof over Peace Village. De BBQ was heerlijk!
— familie Deloof, 
Het was een genoegen om bij jullie te verblijven: mooie accommodatie, gezellige bar, vriendelijk personeel en heel lekker eten! Tot binnenkort.
— Nele, 
Bedankt voor een aangenaam verblijf en de historische uitleg.
— Lotto Belisol Cycling Team, 
Stayed here whilst a large group of us conducted a Battlefield Tour. I was plesently surprised. Lovely rooms with everything you need to make it a comfortable stay. Very clean facility and the staff are very friendly. I would highly recommend a stay here. Town is around a 10 minute walk.
— Hayley B., 
Zeer leuk weekend beleefd in Mesen, vriendelijk personeel en erg behulpzaam. Zeer veel mogelijkheden voor de kinderen om te spelen op het terrein. De kinderen willen de rest van hun leven “op stage” in Peace Village.
— Spirit Cycling Team, 
Een speciale dank gaat naar de kok die de jarige Rube een onvergtelijke verjaardag heeft bezorgd. Bedankt!
— Nathalie, 
"LOVE, LOVE, LOVE this place. Recommend going here if you want to learn more about WW1 history."
— New Zealand Defense Staff , TripAdvisor
Wij hebben inderdaad een reuze fijn weekend achter de rug. Iedereen heeft veel lof over het onthaal door het personeel en zeker over de chef-kok ! Ook de netheid van de kamers is opgevallen. Allemaal een dikke pluim. De gasten vragen nu al om zeker nog eens terug te keren...
— Koor Kantorij, 
We waren een groep leerlingen van ongeveer 30 personen. We kregen een super lekker ontbijt en avondmaal. De kamers waren zeer proper en ideaal voor ons.
— TripAdvisor, 
Peace Village Messines

Nieuwkerkestraat 9a
B-8957 Mesen
T +32 57 226 040
F +32 57 226 045
info@peacevillage.be