Bezoek de archeologische opgravingen op Hill 80

Hill 80, een versterkte Duitse positie in onze buurgemeente Wijtschate (Vierstraat 20, 5 minuten van Meen), dreigde verloren te gaan toen er een woonproject werd aangekondigd. In 2017 slaagden archeoloog Simon Verdegem, samen met een Duitse en Britse collega, er in om via crowdfunding fondsen in te zamelen om de site professioneel op te graven. Na succesvolle proef sleuven gegraven te hebben, begint het team aan de effectieve opgraving in april 2018. Het team verwacht naast resten van de vooroorlogse molen en de Duitse versterkingen ook menselijke resten van ten minste drie soldaten te vinden.
 

De Peace Village stapt graag mee in dit verhaal en sponsort gratis overnachtingen aan het team. In ruil mogen tien van onze residentiële groepen de site uitzonderlijk gratis bezoeken in mei en juni. Dit is een unieke kans om de archeologen aan het werk te zien op het terrein. Voor elke rondleiding, krijgen de deelnemers de kans om rond te kijken in het info punt. Ze krijgen er een inleiding door de hoofd archeoloog en kunnen ook de vondsten bestuderen. Daarna worden ze in kleine groepjes door de site gegidst door de experts. Een explosieven expert is aanwezig om de veiligheid op de site te garanderen. De bezoeken duren ongeveer 60 tot 90 minuten. Neem zeker contact met ons op indien jullie interesse hebben om Hill 80 te bezoeken. Een rondleiding is uitzonderlijk gratis, ter waarden van 95 EUR per persoon. Voor verdere info rond het project, neem dan zeker een kijkje op hun website.


Ben je van plan om een programma op te stellen rond archeologie? Hier vind je alvast enkele suggesties:

  • Een tweetal minuten van Hill 80, vindt je de gereconstrueerde loopgraven met authentieke tunnels en bunkers van Bayernwald terug. De site is het resultaat van een vroeger archeologisch project. 
  • In het In Flanders Fields Museum in Ieper loopt momenteel de tijdelijke tentoonstelling Sporen van Oorlog die het verhaal van slagveld archeologie in de Westhoek belicht. Toegang is opgenomen in het standaard ticket.
  • In Instappunt Noord, kom je meer te weten over de opgravingen van het industriegebied. Volg je het pad (200m), dan kom je uit aan Yorkshire Trench, een archeologische site die heropgebouwd werd.

Zeer leuk weekend beleefd in Mesen, vriendelijk personeel en erg behulpzaam. Zeer veel mogelijkheden voor de kinderen om te spelen op het terrein. De kinderen willen de rest van hun leven “op stage” in Peace Village.
— Spirit Cycling Team, 
"LOVE, LOVE, LOVE this place. Recommend going here if you want to learn more about WW1 history."
— New Zealand Defense Staff , TripAdvisor
Ik was hier 2 dagen verbleven samen met mijn klas en ik vond het heel zalig. Ik heb me hier de hele tijd thuis gevoelen door het sfeer, door de mensen die hier werken en door de mensen die hier verbleven zoals ons.
— TripAdvisor, 
We waren een groep leerlingen van ongeveer 30 personen. We kregen een super lekker ontbijt en avondmaal. De kamers waren zeer proper en ideaal voor ons.
— TripAdvisor, 
Stayed here whilst a large group of us conducted a Battlefield Tour. I was plesently surprised. Lovely rooms with everything you need to make it a comfortable stay. Very clean facility and the staff are very friendly. I would highly recommend a stay here. Town is around a 10 minute walk.
— Hayley B., 
Het was een genoegen om bij jullie te verblijven: mooie accommodatie, gezellige bar, vriendelijk personeel en heel lekker eten! Tot binnenkort.
— Nele, 
Wij hebben inderdaad een reuze fijn weekend achter de rug. Iedereen heeft veel lof over het onthaal door het personeel en zeker over de chef-kok ! Ook de netheid van de kamers is opgevallen. Allemaal een dikke pluim. De gasten vragen nu al om zeker nog eens terug te keren...
— Koor Kantorij, 
Een speciale dank gaat naar de kok die de jarige Rube een onvergtelijke verjaardag heeft bezorgd. Bedankt!
— Nathalie, 
Bedankt voor een aangenaam verblijf en de historische uitleg.
— Lotto Belisol Cycling Team, 
Gans mijn familie was vol lof over Peace Village. De BBQ was heerlijk!
— familie Deloof, 
Peace Village Messines

Nieuwkerkestraat 9a
B-8957 Mesen
T +32 57 226 040
F +32 57 226 045
info@peacevillage.be