Inzamelactie voor Harry Patch Memorial

Twee weken terug verdween de gedenksteen van Harry Patch, de laatste Britse veteraan van WO1. Met onze inzamelactie hopen we een nieuwe steen te plaatsen en zo er voor te zorgen dat zijn verhaal ook in de toekomst verteld wordt.

Op 16 augustus gaat Harry Patch ‘over the top’ bij de Steenbeek tijdens een aanval op Langemark. Later die zomer zou hij nog drie goede vrienden verliezen en zelf ook gewond raken bij de ontploffing van een obus. Een goeie 91 later, op de gezegende leeftijd van 110 jaar, waren zijn herinneringen nog altijd even pijnlijk en levendig als de eerste dag.

Nadat hij in 2007 zelf terug aan de Steenbeek staat, komt hij met het idee om een gedenksteen voor zijn vrienden van het 7de Duke of Cornwall’s Light Infantry op te richten. Het jaar er na gaat zijn wens in vervulling als hij tijdens een korte plechtigheid de steen mag onthullen waarvoor hij zelf geld aan de kant gelegd heeft. De steen staat op de exacte plaats waar hij zelf 91 jaar terug de loopgraaf was uitgekropen.

Later, tijdens dezelfde reis, bracht hij nog een bezoek aan de Duitse begraafplaats in Langemark om zijn respect te betuigen aan zijn vroegere vijanden. Hij ontmoette ook een van de laatste Duitse veteranen, een heel symbolisch moment. Met zijn autobiografie en zijn interviews op de BBC bereikte Harry duizenden mensen met zijn vredesboodschap. Harry riep steeds op tot verzoening en deed enkele opmerkelijke uitspraken.

Midden juli 2018 werd er helaas opgemerkt dat de gedenksteen aan de Steenbeek verdwenen is. Zowel de politie als het gemeentebestuur van Langemark – Poelkapelle tasten in het duister. Een heel pijnlijke zaak die toch wat stof deed opwaaien in het Verenigd Koninkrijk.

De Peace Village groepsaccommodatie in Mesen doet veel meer dan alleen maar overnachtingen en maaltijden aanbieden. Wij hebben de laatste jaren een sterke educatieve werking uitgebouwd die ook dankbaar gebruik maakt van verhalen zoals dat van Harry. Zo ontmoette onze educatief medewerker Simon Louagie, Harry zelf een aantal keer.

Vandaar dat het Vredesdorp ook graag haar steentje bijdraagt om dit monument een tweede kans te geven en zo de verzoeningsboodschap van Harry verder uit te dragen. Veel van onze groepen bezoeken ook jaarlijks zijn gedenksteen om even stil te staan bij wat de man allemaal te vertellen had.

De gemeente Langemark – Poelkapelle kwam met het voorstel om een nieuwe steen aan te kopen. Zij zorgen ook voor de installatie en het onderhoud van de locatie. Het geld dat we ophalen met onze online actie op GoFundMe gaat naar het graveren van de steen. In totaal zijn we op zoek naar 1500 EUR. Mensen die wensen bij te dragen tot het project kunnen dan doen op https://www.gofundme.com/harry-patch-memorial-stone .

Mochten er extra fondsen opgehaald worden, dan worden die geschonken aan de renovatie van de tuin van Talbot House. De tuin van de Every Man’s Club in Poperinge was een van Harry’s enige goede herinneringen aan de Groote Oorlog. Hij kwam er zowel tijdens als na de oorlog graag over de vloer en steunde het Huis ook financieel.


Het was een genoegen om bij jullie te verblijven: mooie accommodatie, gezellige bar, vriendelijk personeel en heel lekker eten! Tot binnenkort.
— Nele, 
Wij hebben inderdaad een reuze fijn weekend achter de rug. Iedereen heeft veel lof over het onthaal door het personeel en zeker over de chef-kok ! Ook de netheid van de kamers is opgevallen. Allemaal een dikke pluim. De gasten vragen nu al om zeker nog eens terug te keren...
— Koor Kantorij, 
Bedankt voor een aangenaam verblijf en de historische uitleg.
— Lotto Belisol Cycling Team, 
Ik was hier 2 dagen verbleven samen met mijn klas en ik vond het heel zalig. Ik heb me hier de hele tijd thuis gevoelen door het sfeer, door de mensen die hier werken en door de mensen die hier verbleven zoals ons.
— TripAdvisor, 
Gans mijn familie was vol lof over Peace Village. De BBQ was heerlijk!
— familie Deloof, 
"LOVE, LOVE, LOVE this place. Recommend going here if you want to learn more about WW1 history."
— New Zealand Defense Staff , TripAdvisor
Een speciale dank gaat naar de kok die de jarige Rube een onvergtelijke verjaardag heeft bezorgd. Bedankt!
— Nathalie, 
Zeer leuk weekend beleefd in Mesen, vriendelijk personeel en erg behulpzaam. Zeer veel mogelijkheden voor de kinderen om te spelen op het terrein. De kinderen willen de rest van hun leven “op stage” in Peace Village.
— Spirit Cycling Team, 
Stayed here whilst a large group of us conducted a Battlefield Tour. I was plesently surprised. Lovely rooms with everything you need to make it a comfortable stay. Very clean facility and the staff are very friendly. I would highly recommend a stay here. Town is around a 10 minute walk.
— Hayley B., 
We waren een groep leerlingen van ongeveer 30 personen. We kregen een super lekker ontbijt en avondmaal. De kamers waren zeer proper en ideaal voor ons.
— TripAdvisor, 
Peace Village Messines

Nieuwkerkestraat 9a
B-8957 Mesen
T +32 57 226 040
F +32 57 226 045
info@peacevillage.be